Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı

Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak bilinen bir haftalık vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan yükselterek faiz kararını açıkladı ve yüzde 35 seviyesine çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) Faiz Kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı.

Merkez Bankasi Faiz Kararini Acikladi

Yüksek Faiz Oranı Artışı

Kurul, politika faizi olan bir haftalık vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 30’dan yüzde 35’e yükselterek faiz oranlarında önemli bir artışı onayladı.

Enflasyonla Mücadele Kararlılığı

Kurul, bu kararı alırken enflasyonun beklenenden yüksek seyrettiğini ve özellikle ücret, kur, ve vergi düzenlemelerinden kaynaklanan maliyet baskılarının etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, yurt içi talebin güçlü seyretmesi, hizmet fiyatlarında katılık ve bozulan enflasyon beklentileri gibi faktörlerin de enflasyonu artırmaya devam ettiğini vurguladı.

2024’e Doğru Enflasyon Hedefi

Kurul, enflasyonu 2024 yılında belirlenen hedefe uygun bir şekilde düşürmeye kararlı olduğunu ifade etti. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşulları, rezerv artışı ve cari işlemler dengesinin güçlenmesinin fiyat istikrarına olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Sadeleşme ve İhtiyati Tedbirler

Kurul, politika faizinin enflasyonu düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleneceğini vurgularken, enflasyondaki belirgin bir iyileşme görülmeden parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini kaydetti. Bununla birlikte, mevcut mikro- ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi için adımlar atılacağı belirtildi.

Veri Odaklı ve Şeffaf Kararlar

Sonuç olarak, Kurul, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimi üzerine göstergeleri yakından takip edeceğini ve fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini vurguladı. Kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde alınmaya devam edeceğinin altını çizdi.